Hem » Vad är ROT-avdrag för något?

Vad är ROT-avdrag för något?

Rotavdraget är det avdrag som ingår i Rot-programmet som är ett så kallat stimulansprogram för Sveriges byggbranscher. Genom skattelättnader på reparationer, ombyggnader och tillbyggnader (ROT) så kan villaägare och bostadsrättsinnehavare anlita hantverkare till ett reducerat pris. Om du som villaägare anlitar en byggfirma för reparation, ombyggnad eller tillbyggnad så får du göra ett avdrag på 50% av arbetskostnaden då  staten betalar de resterande 50 procenten.

ROT-avdragDu kan både som privatperson och som företag utnyttja ROT-avdraget om du
- varit obegränsat skatteskyldig under beskattningsåret
- fyllt minst 18 år vid beskattningsårets utgång, och
- haft utgift för husarbete

ROT-avdraget är kopplat till den enskilda individen. Om du delar ett boende ihop med någon så får ni båda ROT-avdrag men procentsatsen blir sammanlagt 50%. Om arbetskostnaderna skulle uppgå i 200 000 kronor kommer ni få en skattereduktion på 2×50 000. 50 000 kronor är även den max-summa som kan tas ut via ROT-avdraget per person och år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>