Hem » Är digitala pengar framtiden?

Är digitala pengar framtiden?

Vi betalar räkningar i telefonen, tar sms lån och undviker butiker som inte tar kort. Den nya tekniken har sannerligen revolutionerat sättet vi hanterar pengar på.

Praktiska förändringar

När man summerar de senaste årtiondenas största förändringar i människors privatekonomi är den definitivt mest märkbara förändringen de sätt vi en rent pratiskt hanterar våra pengar på. Först kom kreditkorten, även om det dröjde till 2000-talet innan man med säkerhet kunde förvänta sig att få sitt kort accepterat som betalmedel. I början av 2000-talet slog internetbankerna igenom på bredfront och förändrade det mesta. Istället för att föra bankbok, gå till banken för att föra över pengar och köpa aktier och betala räkningar som levererats med posten tar gör de flesta människor idag alla dessa ärenden från en dator, och på senare tid till och med från mobiltelefoner. Detta har naturligtvis lett till stora tidsvinster för både allmänheten och bankerna, som i många fall har minskat sin verksamhet genom fysiska kontor.

Snabba tillskott med sms lån

Ett ytterligare stort exempel på praktiska förändringar genom relativt ny teknik är de snabba sms lån som slog igenom under 00-talets sista hälft. Sms lån blev snabbt vanliga och kom att även förflytta en stor del av låneverksamheten och avtalsstiftandet där omkring från den fysiska världen till den digitala. Det möjliggjordes av att sms lån inriktades på förhållandevis små summor, vilket tog bort en stor det av anledningarna till att låntagare och långivare träffades och gjorde upp detaljerna för lånet. En annan av förutsättningarna för genombrottet av sms lån var att tekniken även fungerade som id-garanti, då varje abonnemang är knytet till en viss person.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>